Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Valhalla - De dräptas hall

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

3 min läsning

Valhalla (fornnordisk: Valhǫll) översätts till "de dödades sal" och beskrivs ofta som Odens sal, en plats för de fallna krigarna. En majestätisk hall med sköldar som tak, spjut som takbjälkar och ringbrynjor som sittplatser. En hall där maten och drycken aldrig tar slut. Krigarna i Valhalla är kända som "einherjar" och de slåss mot varandra hela dagen men på kvällen är alla sår läkta och de festar. Detta kommer att fortsätta fram till Ragnarök när krigarna kommer att slåss sida vid sida tillsammans med Oden.

I grimnismál (poetisk Edda), den maskerades tal, beskrivs Valhalla: ”en ljusa guldsal av de dödade reser sig fridfullt, sedd på avstånd. Där väljer den krossade (smeknamn för Oden) varje dag ut de som dog av vapen. Ytterst lätt att känna igen för dem som kommer till Oden [anden]: att se hur hans sal är ordnad; Spjutskaft för takbjälkar med sköld är det halmtak. Postrockar är strödda på bänkarna. En varg hänger framför den västra dörren och en örn svävar ovanför” – översättning av Maria Kvilhaug.

Gräver djupare

Om vi ​​läser myterna på ett djupare plan kan man undra vad Valhalla egentligen är, vad symboliserar det? Det finns olika teorier. Norrländsk hedendom har praktiserats långt före vikingatiden men Valhalla verkar vara en relativt ny sak. Det finns inga tidigare omnämnanden av Valhalla än Eddans dikter. Så det verkar som att Valhalla inte var något förrän på vikingatiden. Och eftersom texterna som nämner Valhalla är skrivna av kristna, kan det vara så att det blev influerat av den kristna himlen. Dagens huvudreligioner delar upp världen i gott eller ont (himmel och helvete till exempel) men de nordiska hedningarna hade inte en sådan världsbild och därför ska Valhalla inte förväxlas med en "vikingehimmel" eller ett "vikingparadis" . Även om det var ett liv efter detta och som beskrivits skulle det med största sannolikhet inte ha setts som ett paradis. Kanske till en minoritet, till de faktiska vikingarna som plundrade. Men för majoriteten, bönderna skulle det inte.

Valhalla och Hel, två av många efterlivet i den nordiska mytologin, kommer från samma proto-indo europeiska grundord "ḱel" [att täcka]. Vem vet, kanske dessa två en gång var samma sak och att de senare utvecklades för att beskriva två olika saker? Det finns många teorier och jag kommer att ta upp några av dem här.

Inte en del av den nordiska hedendomen

En teori är att Valhalla inte är en ursprunglig del av den nordiska hedendomen. I dikten "Atlakviða" (det kan vara den äldsta av eddadikterna) nämns Valhalla men i den dikten var det en sal i verkligheten, inte en del av livet efter detta, vilket får en del forskare att tro att Valhalla inte var en ursprunglig del av det nordiska hedniska efterlivet. Hallen som nämns i Atlakviða kunde ha förvandlats till ett "paradis" cirka 100 år senare påverkat av den kristna tron. Den kristna världsbilden kan ha skapat, även om det inte var avsett, en "nordisk hednisk himmel och helvete". Sidanteckning: nordiska hedningar såg inte Hel som en dålig plats.

Liv efter detta

Vissa tror att Valhalla är ett verkligt liv efter detta och en plats dit några få är utvalda att åka till efter döden. Det kan vara så att vi helt enkelt inte har hittat tidigare omnämnanden eller att det hette något annat. Nordiska hedningar var en gång samma proto-indo-européer som de människor som idag fick hinduismen som religion om vi går långt tillbaka i tiden. Kanske är Valhalla något liknande Nirvana?

Återfödelse

Valhalla är lika med reinkarnation, att Valhalla är platsen där uppståndelsen äger rum. Om vi ​​bryter ner varje detalj som vi känner till om Valhalla och ser symboliken bakom den, kan vi tolka myterna som skrivs som kenningar (metaforer) för att livet på jorden sedan ska reinkarneras. Kvällarna som äger rum i Valhalla kan vara en kenning för själva återfödelsen.

Trädet med gyllene löv, striden, Odens hov, geten, galten, kokaren och kitteln, allt tyder på att det kan vara så. Ge det en stund och fundera över hur allt hänger ihop. Skriv dina tankar i kommentarerna!

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.