Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Vikingarna och deras yxor

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

Det ikoniska vapnet för en viking

När vi föreställer oss en viking föreställer vi oss ofta honom eller henne med en yxa i handen. Kanske kombinerat med en rund sköld. Svärd användes men inte alla vikingar hade råd med ett svärd. Det krävs dyrare material för att göra ett svärd, det krävs mer skicklighet att göra ett svärd och ett svärd har bara en användning. Medan yxan har flera användningsområden och varje bonde under den tiden hade en, har yxan blivit en vikings ikoniska vapen.

En del av vardagen

Yxan är ett av de äldsta närstridsvapnen tillsammans med spjut och klubbor. Eftersom dessa verktyg var en del av vardagen fanns de nära till hands även när striden uppstod. Vikingatiden är en del av den historiska period vi kallar järnåldern. Även om det är en del av järnåldern var det huvudsakliga materialet som användes trä. Järn under den tiden var dyrt ( läs mer om järnets värde ) men det fanns mycket trä tillgängligt så när som helst trä kunde användas. Så var det också långt före järnåldern. Trä har använts så länge som människor har funnits. För att bearbeta trä behöver vi några verktyg. Först måste vi hugga ner trädet. Idag kanske vi tar en såg men tills för inte så länge sedan har yxan varit det främsta verktyget för att hugga ner träd. Arkeologer har hittat yxor som användes av Homo ergaster för cirka 1,4 miljoner år sedan. Min farfar höll på med skogsbruk och yxan var länge hans främsta redskap. Det var inte förrän på 1960-talet när han bytte ut yxan mot motorsågen.

Ett verktyg som utvecklades till ett vapen

I Skandinavien under vikingatiden var yxan ett vanligt vapen eftersom den var ett vanligt redskap på gården. Men yxorna som användes på gården var tunga och kanske inte så välbalanserade och lätta att hantera i strid så med tiden utvecklades verktyget till ett vapen. Stridsyxan skiljer sig lite från den yxa som används för träarbete. Yxor som användes i strid behövde vara snabba och lätta att hantera så de var ofta tunnare och därför lättare än träbearbetningsyxor. När mitt intresse för vikingar och deras yxor började växa läste jag att de var tunna och jag såg det också på bilder, men det var inte förrän jag höll en riktig vikingastridsyxa i mina händer som jag insåg hur lätta och eleganta de var. Med tiden blev skaftet också längre och snart utvecklades tvåhandsyxan.

Olika typer

När man talar om vikingatidsyxor hänvisas de ofta till olika namn. Du kanske har hört talas om en dansyxa? eller en typ L-yxa? Eller skäggyxan? Nedanför kan du se en bild på en yxa och dess anatomi. Precis under bilden kan du läsa mer info om de vanligaste designerna av vikingsyxa.

vikingyxans anatomi

Specialtillverkad kort skäggig träbearbetningsyxa, Inspirerad av en typ D-yxa

Begär din skräddarsydda yxa här

  • Skäggyxa: Namnet kommer från fornnordiska ”Skeggøx”, Skegg=skägg och øx = yxa. Denna typ av yxa används i strid och som ett verktyg. Det kallas en skäggyxa eftersom när man tittar på den i profil, faller skäreggen under rumpans bredd och ser ut som ett skägg. Detta gör att yxan har en bred skäregg samtidigt som den totala vikten hålls låg. När den används som verktyg kan arbetaren greppa yxan så att handen ligger bakom eggen vilket ökar kontrollen och yxan kan användas för rakning eller hyvling. Denna design är kanske inte lika vanlig som den brukade vara men designen används fortfarande av moderna träarbetare. I strid kan den skäggiga yxan också vara användbar. Yxan kan smidas lätt samtidigt som den har en bred skäregg. Och skägget kan användas som en krok för att dra ner en motståndares sköldar eller vapen bland annat.
  • Danyxa: Storleken på yxan varierar men en typisk danskyxa har en 20 cm - 30 cm (8 och 12 tum) lång egg, ett mycket tunt blad och med distinkta spetsar vid tå och häl. Trots att det är en stor yxa var vikten bara 1 och 2 kg (2,2 och 4,4 lb). Detta beror på det tunna bladet. Bladet kan vara så tunt som 2 mm (0,08 tum). Den typiska danskyxan hade ett skaft som var 0,9 - 1,2 m (3,0 och 3,9 fot) långt men det fanns även större som användes som statussymbol. Dessa kan vara så långa som 1,5 - 1,7 m (5 till 5½ fot).
  • Broadaxe: Broadaxe är ett verktyg. Eftersom trä användes flitigt, användes broadaxen för att göra trä till timmer för t.ex. byggnader och fartyg. Formen, storleken och eggen varierar beroende på användningen av yxan. Liksom skäggyxan är bredyxan inte lika vanlig som den brukade vara men många snickare föredrar fortfarande en bredyxa.
  • Atgeir: Atgeiren översätts ofta till "hellebard". Det nämns i Njals saga. Atgeir är släkt med det fornnordiska geirr, som betyder spjut. Så en Atgeir är med största sannolikhet närmare en räkning eller Glaive. Kan vara så att den utvecklats från ett verktyg/typ av yxa som användes för torvning.
  • Yxtypologi : Om du forskar och letar efter repliker kanske du har märkt att vissa använder en typ av typologi. Yxor är kategoriserade efter form, tidsperiod och avsedd användning. En typologi som skapades av en norsk arkeolog, Jan Petersen, används ofta. Axlar är kategoriserade i 12 kategorier och hänvisas till "typ AM" (det finns ingen typ J). De tre huvudsakliga sakerna som skiljer sig åt i formerna är bladet, halsen och sporrarna.

Hur de gjordes

Den typiska vikingayxan smiddes av vikingasmederna. Yxans kropp var gjord av blomstrande järn med en kant av högkolstål. Och med en enda kant. Det finns inga bevis för att vikingarna använde tveeggade yxor. Beroende på design kan den göras på tre olika sätt. Yxor med kiltvärsnitt tillverkades vanligtvis som de flesta moderna yxor, med stansat öga. Yxor med tunt tvärsnitt, som danesyxor, gjordes vanligtvis med ett vikt öga. Dessa två sätt är de vanligaste, men vissa yxor har även en svets på baksidan av ögat, vid rumpan. På grund av den synliga svetsen på kolven kan man föreslå att yxkroppen skars upp som en Y-form och sedan svetsades baktill för att göra ögat.

Visar din status

Även om varje bonde ägde en yxa och kunde ses som "fattigmansvapen" fick vi exempel som användes som statussymbol och ett vapen som bara en rik person hade råd med. Yxor kunde dekoreras med gravyrer och silver- eller guldinlägg. En välkänd yxa är "Mammensyxan". Yxan hittades i en förmögen grav i Mammen, Danmark. Läs mer om Mammenyxan här.

För ceremoniellt bruk

Yxan har funnits med oss ​​väldigt länge och har utvecklats från att vara ett väsentligt verktyg till ett vapen och statussymbol. Yxor utan tecken på användning har också hittats och med en form som inte verkade vara praktisk. Sådana yxor föreslås ha använts för ceremoniellt bruk och använts i ritualer. Det finns också bilder som ger denna hint. En bild att nämna är "Brudparscenen" som är en hällristning som gjordes i Bohuslän, Sverige, mellan 1700 f.Kr. - 300 f.Kr., som visar ett par som står nära varandra och bredvid finns en person med en upphöjd yxa. Läs mer om hällristningen här.

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.