Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Den nordiska paganistiska individen, vikingasjälen

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

3 minuters läsning

Många av oss västerlänningar är vana vid att dela in individen i en till tre delar, kroppen, sinnet och anden. Genom historien har människor delat in individen i olika delar. När vi läser den nordiska mytologin kan vi få en uppfattning om vilka delar som skapade en vikingasjäl och gjorde individen hel. Den nordiska hedniska individen kunde delas in i åtta delar och många moderna hedningar använder för att referera till den flerdelade själen som följande:

  • Lík [lik, död kropp]
  • ǫnd [andning eller ande]
  • Óð [sinne eller poesi]
  • Hugr [tänkte]
  • Minni [minne]
  • Hamr [hud eller form, form]
  • The Fylgja [att följa med, följa]
  • Hammingja [lycka, tur, förmögenhet]

Lík - Kroppen

I Eddas kan vi läsa att Oden gick längs strandlinjen med två andra gudar (I Prose edda vandrade han med sina bröder Vili och Vé. I den Poetiska Edda vandrar han med Hoenir och Lóðurr) . De tre hittade två stockar från vilka de skapade de första människorna, Ask och Embla. Det fornnordiska ordet " lík" översätts till "lik, död kropp" och det är det rätta ordet att använda eftersom stockarna var döda när de tre hittade dem som våra kroppar är utan de andra delarna. För att skapa de första människorna gav gudarna dem andliga gåvor.

ǫnd - Livets andetag

Den första gåvan, Odens gåva. I prosa eddan kan vi läsa att Oden ”gav dem (stockarna) andedräkt och liv”

Óð - Intellektet

Den andra gåvan, Hoenirs / Vilis gåva. Óð är vårt sinne, intelligens och inspiration. Vårt intellekt. Det är förknippat med de följande två delarna, hugr och minni, men norrländska hedningar håller dessa tre åtskilda. Det kan vara så att Odens namn härstammar från ordet Óð och som du kommer att läsa är även följande två delar förknippade med Oden.

Hugr - Vår personlighet

Detta är våra tankar, känslor, samvete, mod och vilja. Hugrs anknytning till Oden är en av hans korp, Huginn.

Minni - Vårt minne

Den nordiska hedniska synen på minnet liknar hur vi ser på det idag. Även om våra förfäder kanske har sett minnet sträcka sig bortom individen. Vilket betyder att vår förfaders minnen är en del av oss också. Minnis anknytning till Oden är hans andra korp, Muninn. Varje morgon flyger Huginn och Muninn över hela världen och på kvällen informerar de Odin om vad de har sett.

Hamr - Kroppens form/form

Den tredje gåvan, Lóðurrs / Vés gåva. I myterna kan vi läsa om formförändringar. Oden framträder ofta som ett djur eller en annan person. Det här är Oden som manipulerar sin hamr. Vi hör också om bersekr och úlfhéðnar. Dessa är vikingakrigare som antog hamren av en björn och en varg. Hamren låter oss ta del av världen med vår form, tal, hörsel och syn.

The Fylgja - The Guardian Spirit

Vår kärna väsen. Anden kan vara i djurform och den speglar karaktären hos den person som den följer med. Det står att fylgjan dyker upp, ofta i drömmar, och visar oss händelser som kommer. Fylgjan kan agera eller uppträda i stället för oss som ett olycksbådande tecken.

Hammingja - Tur

En personifiering av en persons lycka. Liksom Fylgja är hammingja en ande som följer oss och ger oss tur och lycka. Detta ger oss också våra naturliga styrkor och färdigheter. Vår hammingja är densamma som våra äldre generationer hade. När en familjemedlem dör förs hammingjan i arv inom familjen, den följer med en familj i generationer. Det orsakar och är ett uttryck för en familjs rikedom och makt. Det går även bra att låna ut en kompis hamingja.

Har du märkt orsaken till och uttrycket för din familjs hammingja? Låt mig veta i kommentarerna!

Personligen visste jag att smide är något jag vill göra i samma sekund som jag tog tag i hammaren. Min farfarsfar Alfred var också smed. Vem vet, jag kanske hade turen att ärva hans ande.

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.