Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Nordiska gudinnan Freja - lika vacker som hon är farlig

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

Den nordiska gudinnan Freja

Möt Freya, en mångsidig och komplex gudinna i nordisk mytologi. Hon är lika vacker som hon är farlig. Förutom sin lika berömda tvillingbror, guden Frej, och dotter till guden Njord, har hon en hög position bland Asgårds gudar och gudinnor. Hon är lika högt rankad som Frigg, en annan mäktig gudinna i nordisk mytologi. På sina resor runt om i världen reser hon på olika sätt. Ibland åker hon i en vacker vagn dragen av katter. Ibland väljer hon att rida sin galt, vilket i sagorna också säger hennes älskare Ottar, men i vildsvinens skepnad. Freja har också en mantel av falkfjädrar som hon kan klä sig i, och på så sätt få vingar och flyga bland molnen.

nordisk gudinna freya pedant

Frejas kappa av falkfjädrar inspirerade mig att smida detta hänge. Hitta mer info om hängsmycken här

Aesir och Vanir

Gudinnan Freja tillhör inte samma familj som de andra asegudarna. Hon och hennes tvillingbror Freyr är medlemmar i Vanir. I ett stort krig mellan Aser och Vanir var Freja och Freyr tvungna att resa till asarnas gudar som ett tecken på vapenvila. I gengäld sändes två aser till vanerna för att bo bland dem. Freja blev sedan hedersmedlem i aserna när kriget slutligen tog slut.

Kärlekens och krigets gudinna

Freja är kärlekens, fertilitetens och begärets gudinna. Samtidigt härskar hon över liv och död som krigets gudinna. Hon är ledare för valkyriorna. Precis som Oden fick sin sal Valhalla har Freya en egen sal som heter Fólkvangr. Av krigarna som faller på slagfältet väljer Freja hälften av dem och Oden får den andra hälften. Om du är snygg och modig hamnar du förmodligen i hennes hall. Ädla och modiga kvinnor kommer också till Freja i livet efter detta. Hon beskrivs som en passionerad kvinna med många beundrare och älskare. Freja är den som introducerade forntida magi seidr (seiðr på fornnordiska, magi för att se och påverka framtiden) för gudarna. Det var hon som lärde Oden konsten att sedr. Hon är den mäktigaste Völva av gudarna.

En symbol för självständighet och feminism

Freja äger sin egen mark och hem. Hon anses vara mycket självständig. Freja vet att hon är väldigt vacker och vägrar låta någon annan dra nytta av det än hon själv. Det finns en berättelse om hur Freja fick sitt halsband Brisingamen. Hon var på en av sina många resor när hon träffade fyra dvärgar, i färd med att smida juvelen Brisingamen. Hon ville genast ha den som sin egen. Hon gick med på att tillbringa varsin natt med dvärgarna för att få smyckena. När hon reste hem till Asgård med halsbandet runt halsen blev Oden väldigt avundsjuk. Hur mycket han än tjatade på Freja vägrade hon dela säng med honom. Oden övertalade Loke att stjäla juvelen och för att Freja ska få tillbaka den måste hon starta ett krig mellan två mänskliga kungar.

Frejas riktiga man

När det kommer till Freyas man råder det delade meningar om vem han egentligen är. Vissa källor säger att hennes man heter Od. Andra tror att hon är gift med Oden (fornnordiska: Óðinn). Detta kan vara, eftersom Freja och Frigg har vissa likheter. Man tror att ordet "frigg" utvecklades från det äldre ordet "frija". Frigg är Odens hustru. Namnet på Freyas make Od (fornnordiska: Óðr) skulle kunna översättas till "extas, inspiration, raseri". Óðinn är helt enkelt ordet óðr med den maskulina bestämda artikeln (-inn) tillagd på slutet. De två namnen på gudinnor och deras mäns namn har liknande betydelser. Källorna är dock överens om att hennes man ofta är borta och att Freja reser världen runt för att leta efter honom. Hon gråter guldtårar under sökandet. När Freja färdas över havet och tårarna faller och blandas med vattnet sägs bärnsten skapas. Det är därför bärnsten ibland kallas "Freyas tårar".

Symboler och erbjudanden

Karakteristiska symboler för gudinnan Freja är falken, katten, Brisingamen och vildsvinet. Om du vill göra uppoffringar till Frejas ära kan du göra det med passande presenter som figurer av katter och smycken. Det beror på att föremålen är starkt kopplade till Frejas berättelser. Men du kan också erbjuda saker som mjöd, honung, vin, parfym och choklad.

Låt oss veta

Skulle du hellre åka i en vagn dragen av katter, åka på en galt eller som en falk? Lämna en kommentar nedan vilket av dessa eller om du har andra sätt att resa du föredrar :)

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.