Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Skidbladnir - Det finaste vikingatida långskeppet i nordisk mytologi

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

Skíðblaðnir . fornnordiska: [ˈskiːðˌblɑðnez̠], 'sammansatt av tunna träbitar', ibland anglicerad som Skidbladnir eller Skithblathnir

skidbladnir bästa skepp i nordisk mytologi

Det bästa skeppet i nordisk mytologi

Skidbladnir sägs vara det bästa och finaste skeppet i nordisk mytologi men vem är ägaren? Hur gjordes den och av vem? Vilka är källorna och var kan vi läsa mer om fartyget? Fortsätt läsa så får du reda på det.

Skidbladnir

Skidbladnir kan användas både på land och till sjöss. Den har alltid lagom vind i seglen vilket ger den stor fart och gör att den alltid går rakt och når sin destination.

Den seglar på havet och flyger på land. Skidbladnir var så stor att den kunde hålla ombord alla asirernas gudar med alla deras vapen och krigsutrustning. Och när den inte används kan den vikas som en trasa så liten att den får plats i en liten bältesficka.

Vem gjorde Skidbladnir?

Ivaldis söner är en grupp dvärgar, ett par av dem, kanske de mest kända, är Sindre och Brokk, smederna som smidde Tors hammare Mjölnir. Ivaldis söner är mycket skickliga hantverkare och har smidet flera av gudens vapen, inklusive Gungnir, Odens spjut och Mjölnir, Tors hammare som nämnts. De är också tillverkaren av det gyllene håret för Sif, liksom Skidbladnir.

Klicka här: Se en video där jag smider ett Skidbladnir-hänge

Berättelsen om hur Skidbladnir gjordes

Det hela började genom ett trick från guden Loke, även känd som trickstern. En dag befann sig Loke i ett särskilt busigt humör och klippte av Sifs, Thors hustru, det vackra gyllene håret. När Thor fick reda på detta blev hans snabba humör rasande och han grep Loke och hotade att bryta varje ben i hans kropp. Men Loke lyckades undvika Thors vrede och lovade att han skulle skaffa ännu vackrare lås åt Sif från dvärgarna. Tor tillät detta, och utanför Loke gick han till Svartalfheim, till grottorna där dvärgarna bodde.

Där fick han det han önskade. Dvärgen Ivaldis söner smide inte bara ett nytt hårstrå till Sif, utan också två andra underverk, Skidbladnir och det dödliga spjutet Gungnir. Loke blev charmad av deras mästerliga arbete och bestämde sig för att han ville ha mer! Han lurade ytterligare två dvärgbröder, Brokkr och Sindri, att skapa ytterligare fina verk åt honom. Han manipulerade dem genom att säga att han var säker på att bröderna aldrig skulle kunna skapa tre nya skapelser lika med dem som de andra bröderna hade gjort. Faktum är att han till och med satsade huvudet på deras bristande förmåga. Brokkr och Sindri accepterade dock vadet. Sindri skapade då Gullinbursti, en galt med gyllene hår, trots att Loke hade förvandlats till en fluga och försökte skjuta honom från sin uppgift. Sindri skapade en annan pjäs som heter Draupnir, en gyllene ring som reproducerade sig åtta gånger var nionde natt. Därefter började Sindri arbeta på en hammare, men Loke, som hade förvandlats till en fluga igen, bet honom i ögonlocket. Han lyckades fortfarande producera Mjölnir även med Lokis inblandning, men vapnet fick ett kortare handtag än han önskade.

De två dvärgbröderna, Sindri och Brokkr, åkte upp till Asgard för att kräva betalning för de tre magnifika pjäserna de hade skapat, men olyckligtvis för dem kom Loke tillbaka först. Loke gav hammaren och det nya håret till Tor, ringen och spjutet till Oden, och skeppet och den guldhåriga galten gav han till Frej. Gudarna erkände att Loke behövde hålla sig till avtalet han hade gjort med dvärgarna, vilket nu krävde att han skulle erbjuda dem sitt huvud! Han hade satsat huvudet på att dvärgarna inte klarade sin utmaning, men han lyckades ändå ta sig ut ur arrangemanget. Han påminde dvärgbröderna om att hans huvud var fäst vid hans hals och att han inte heller hade lovat dem hans hals! Till slut var dvärgarna glada över att bara sy Lokis mun!

vikingatida långskepp i nordisk mytologi

Det kan vara det bästa skeppet i nordisk mytologi men inte det största

Skidbladnir kan vara det bästa men det är inte det största skeppet i nordisk mytologi. Det finns ett större skepp som tillhör Muspelheim, eldens land och hem för eldjättarna. Skeppet heter Naglfar.

Enligt Snorre Sturlasson kan namnet "Naglfar" översättas till "nagelfararen" och att det helt byggdes av de dödas finger- och tånaglar. Det var därför vikingarna klippte spikarna på sina döda, annars skulle de ta med mer material till skeppet och göra det starkare.

Det sägs att när Ragnarök närmar sig kommer Naglfar att föra Muspelheims trupper till slagfältet för att slåss mot gudarna, och ingen människa eller gud skulle vilja att Naglfar byggdes starkt. Så det är en teori varför vikingarna klippte finger- och tånaglar på sina döda.

Vem är ägaren till Skidbladner?

Skidbladnir sägs ofta tillhöra Vanirguden Frej. Men i Ynglinga saga, första delen av Heimskringla, står det att skeppet tillhör Oden.

Skidbladnir nämns i den poetiska eddan, i prosaeddan och i heimskringla.

Den poetiska eddan är ett modernt namn för en namnlös samling fornnordiska anonyma berättande dikter. Prosa eddan är en fornnordisk lärobok skriven på Island under tidigt 1200-tal av Snorri Sturlasson. Heimskringla är den mest kända av de fornnordiska kungasagorna, också skriven av Snorri Sturlasson.

I den poetiska eddan nämns det i Grímnismál. Där står det att det var det bästa av skepp, tillverkade av Ivaldis söner, till Vanirguden Frej.

I prosaeddan nämns det i Gylfaginning och Skáldskaparmál. I Gylfaginning står det också att det är det bästa av skepp, tillverkat av Ivaldis söner och gett till Frej. Dess storlek nämns också, att den är så stor att den kunde hålla ombord på alla asiriska gudar, men mindre än Naglfar. Att den alltid finner bra vind och att den kan fällas upp som tyg när den inte används. I Skáldskaparmál berättas historien om hur Loke lurade dvärgarna att göra skeppet. I den historien står det också att det gavs till Frey.

I Heimskringla finns ett kapitel om Oden. Oden sägs ha haft olika magiska förmågor, bland annat att "han kunde också med blotta ord släcka bränder, stilla havet och vända vindarna hur som helst. Han hade ett skepp som hette Skíthblathnir med vilket han seglade över stora hav. Den kunde vikas ihop som ett tyg."

viking långa skepp

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.