Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

En vikingainspirerad middag: Rova- och laxgryta med hasselnötsgodis

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

Min fru och jag ville uppleva de smaker och ingredienser som vikingarna använde i sina måltider. Så vi valde att experimentera med en vikingainspirerad måltid en lördagskväll i februari. Efter lite efterforskningar bestämde vi oss för att göra en kålrots- och laxgryta och hasselnötsgodis till efterrätt.

Vi spelade även in middagen, ta en titt här:

Rätten vi gjorde var en kålrot och laxgryta. Komponenterna som användes var smör, salladslök, kålrot, lax, fiskbuljong och äggulor. Vi tillsatte lite dill och koriander vid servering av grytan. Vi använde träskålar och lite handgjord keramik för att skapa den rätta atmosfären.

vikingamat, laxgryta

Vi kunde inte hitta en lax med skinn och ben, vilket gjorde att vi inte kunde göra vår egen fiskfond och vi använde en mixer för att mala hasselnötterna, vilket inte var den traditionella metoden, men det fungerade bra. Trots detta blev maten utmärkt och smakade fantastiskt.

När middagen var klar och medan vi åt insåg vi att även med bara några få ingredienser och kryddor kan en rätt fortfarande smaka gott. Rovan och laxgrytan var enkel men smakrik, och hasselnötsgodisarna var den perfekta söta avslutningen på måltiden.

Att laga vikingainspirerad mat är inte så svårt som man kan tro. Medan vikingarna kan ha lagat sina måltider över öppen eld, gör det mycket lättare att använda ett modernt kök. Detta kan vara en bra utgångspunkt för nybörjare som vill prova på att göra vikingamat själva.

Om du är intresserad av att lära dig mer om vikingatida mat så har vi en annan blogg om det som du hittar här . Vi hoppas att vår vikingainspirerade middag har inspirerat dig att testa att göra lite vikingamat själv. Glad matlagning!

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.