Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Vad är Yule? 5 sätt du kan fira denna uråldriga hedniska högtid

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

3 minuters läsning

Introduktion

Den hedniska högtiden Yule (eller vintersolståndet som den också kallas) är en av de viktigaste högtiderna i den wiccanska kalendern. Det är ett firande av solens återfödelse, och det inträffar den 21 december om du är på norra halvklotet. Vintersolståndet är en av de åtta Wicca-sabbaterna.

Fira julen med eld och ljus

Som en ljusfest är julfirandet fulla av ljus, brasor och andra sätt att omfamna och fira ljuset inom oss alla. Dessa skarpa ljus symboliserar solens återfödelse efter dess långa sömn under vintermånaderna. I modern tid tänker vi inte på varför vi tänder våra eldar – vi gör det bara för att det känns bra! Men denna semestertradition har sina rötter i uråldriga föreställningar om natur och magi som har gått i arv genom generationer i tusentals år.

Olika sätt att fira

  • Ge presenter till nära och kära. Precis som den kristna julhelgen, tycker Wiccans om att ge presenter till vänner och familjemedlemmar under julen. Gåvor, och speciellt till barnen, lockar fram precis den festliga stämning och glädje som hedningar söker under vintersolståndet. Traditionen att ge gåvor tillåter också hedningar att dela sin kärlek och ljus med varandra genom att ge bort något speciellt. Till skillnad från julen behöver dock inte Wiccan Yule-firandet nödvändigtvis involvera gåvor. Även om du inte ger presenter under julen, finns det många andra sätt att fira med din familj och dina vänner.
  • Reflektion av det gångna året. Julen är en tid av ljus, positivitet och försäkran om att mörkret äntligen kommer att börja lämna oss. Det är en populär tradition bland wiccans att reflektera och meditera (helst i naturen) för att släppa gamla klagomål och minnas de finaste ögonblicken under det gångna året. Vi tackar för det vi har fått i våra liv så här långt, och släpper alla ånger eller sorger från förra året så att vi kan välkomna nya början i våra hjärtan.
  • Jullogg. Liksom många av de traditioner vi observerar idag, går julloggen tillbaka till hedningarna och kelterna. Ett träd höggs ner och brändes sedan under julens 12 dagar för att hjälpa solguden att återhämta sig från sjukdom och bli stark igen. Idag kan Wiccans fira genom att dekorera en julstock med vintergröna och solsymboler, placera den på sitt altare och/eller placera den i den öppna spisen där den får brinna.
  • Strid mellan ekkungen och Holly-kungen. En legend från den keltiska kulturen berättar om en evig kamp mellan två gudar - Ekkungen och Holly King (eller Vinterkungen). Ekkungen förknippas ofta med solen, elden, sommaren; Holly King med månen, vattnet, vintern. Dessa två krafter är i ständig motsättning genom hela naturen (och livet), men vid vintersolståndet och sommarsolståndet når deras kamp sin topp. Det är inte helt lätt att avgöra vem av ekkungen och järnekungen som vinner striden under vintersolståndet. Resultatet av striden skiljer sig mellan olika wiccatraditioner. Under julfirandet kommer några hedningar att klä ut sig till dessa två figurer för att återskapa sin kamp om makten. Striden följs av firande med fest och lekar.
  • Dekorera ditt altare. Hur du väljer att inreda ditt altare är som alltid helt upp till dig och vilken stämning du vill uppnå. Du kan se dessa exempel som inspiration: Eftersom julen är ett solfirande väljer många wiccan att dekorera med solsymboler och färgen gult eller guld. Andra vanliga färger är blå, silver, grön och röd. Mistel, järnek och vintergröna är växter som ofta kan hittas på ett Wicca-altare vid jul. Klockor kan användas för att skingra negativ energi, men de har också harmoniserande egenskaper. Klockor tros också skydda mot onda andar.

Slutsats

Det finns så många sätt att fira jul och det kan ibland vara svårt att välja. Tänk på att vad du än bestämmer dig så finns det inget fel sätt att fira jul! Ha kul, njut av tiden med familj, vänner och nära och kära och reflektera över vad årstiden betyder för var och en av er.

Där har du det! Vi hoppas att detta har varit en användbar introduktion till den underbara julhelgen. Om du har några frågor eller vill dela med dig av dina egna exempel på hur man firar jul, tveka inte att lämna dem i kommentarerna nedan. Glad vintersolstånd och välsignad vare!

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.