Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Luciatraditionen: Vad det är och hur det firas

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

Introduktion

Lucia är en skandinavisk sed som går långt tillbaka i tiden. Det består av att välja en tjej eller kvinna att leda andra i sånger medan hon bär en krona av ljus på huvudet. Denna tradition firas runt om i världen i många länder, inklusive Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island.

Luciatraditionen är en av de populäraste sederna i Sverige.

Luciatraditionen är en av de mest populära sederna i Sverige, Norge och i de svensktalande delarna i Finland. Traditionen firas den 13 december (Saint Lucys dag), då barn väljs ut att spela rollen som Lucia.

Luciafirandet börjar med en procession genom stan eller skolan. Varje barn är klädd i vita dräkter och bär upplysta kronor dekorerade med glitter och band. De bär ljus som de tänder under sin procession runt staden eller skolområdet och sjunger traditionella julsånger.

Två olika varianter vem firar det och varför det firas.

Förenklat kan man säga att det finns en äldre och en yngre tradition när det kommer till Luciafirandet. Den äldre traditionen kallas också för "lusse långnatt" och detta var årets längsta natt. Idag inträffar den längsta natten den 21 december då vi använder den gregorianska kalendern. Men innan detta använde vi den julianska kalendern och sedan inträffade den längsta natten den 13 december. Det här var natten då gränsen mellan vår värld och den övernaturliga världen var tunnare. Det sades att djur kunde prata under denna natt och att möta farliga varelser var större än vanligt.

Den yngre (moderna) traditionen har förändrats genom åren och det är inte klart varifrån traditionen som vi firar den idag kommer ifrån. Det är troligen påverkat av olika traditioner. Man kan vara en kristen tradition som har firats i över 200 år. En traditionell festdag för Saint Lucy eller Saint Lucia, som dog 304 e.Kr. Det finns främst två historier om hur hon blev dödad. En är att hon dog martyrdöden när hon vägrade att gifta sig med en hedning. En annan berättelse handlar om hur helgonet fick ut ögonen. Saint Lucy sades ha blivit martyrdöd för sin kristna tro vilket kan vara anledningen till att hon blev förknippad med ljus; både bildligt och bokstavligt då hennes namn betyder ljus och kommer från det latinska ordet: Lux.

Slutsats

Luciatraditionen är en viktig del av svensk kultur. Det har varit en del av vårt samhälle i hundratals år, och vi firar det än idag på många sätt. Det är en tid för familjer och vänner att träffas, dela historier, njuta av utsökt mat och dryck. Det är också en möjlighet för oss att sprida ljus i vår värld genom att hjälpa andra i deras mörkaste stunder.

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.