Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Samhain

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

Tradition och historia

Samhain är en gammal keltisk tradition. Kelterna trodde att året hade två delar - den mörka och den ljusa delen. Samhain var en hyllning till början av vintern och en förberedelse för en mer sparsam säsong än den föregående. Bland annat slaktades nötkreatur som inte kunde hållas med mat under vintern. Högtiden firades mellan 31 oktober och 2 november. Samhain uttalas inte som det låter utan "SAOinn" eller "sow-win". Samhain betyder "sommarens slut".

I den keltiska kulturen gavs erbjudanden till älvorna (det keltiska ordet är aos sí) under Samhain. Man trodde att om älvorna var nöjda med erbjudandena skulle det bli en trevlig vinter där både människor och djur fick tillräckligt med mat. Människor kunde också klä ut sig till monster så att älvorna inte skulle kidnappa dem. Kelterna trodde också att förfäderna kunde återvända för att besöka den fysiska världen under Samhain.

Samhain är en viktig hednisk och wicca högtid

Det är inte känt av många att Samhain fortfarande firas allmänt idag av hedningar och wiccaner. Samhain är en av åtta stora festivaler inom Wicca. Wicca firar årets hjul, som markerar tidens gång. Inom Wicca tror man ofta att det finns två gudomar, guden och gudinnan. När årets hjul vänder sig mot Samhain når Gud dödsriket och väntar på hans återfödelse. Gudinnan tar form som den Gamle och tar emot honom i underjorden. Wicca är en mycket bred religion och inte alla tror att Gud och gudinna är de enda två gudomligheterna. Detta är bara ett exempel på hur man uppmärksammar Samhain.

Wiccans tror att slöjan mellan världarna är tunnare än vanligt under Samhain. Att kommunicera med avlidna vänner och familjemedlemmar är vanligt. Även spådom och användning av tarotkort. Många inom wiccatraditionen utför ritualer under Samhain för att hedra förfäder och för att avvärja onda andar.

Inom Wicca firas totalt tre skördefester per år. Samhain är en av dem. Eftersom kelterna ansåg Samhain markera slutet på det gamla året, så är det också fallet för många inom Wicca. Nyårsfirande är därför vanligt under denna period. Det är ofta glada tillställningar med lägereld och festmiddagar. Men det kan också innebära den traditionella "dumma supén", en fest som äts i total tystnad för att hedra sina förfäder. Tallrikar med mat och extra stolar ställs ut till den avlidne. Maten som finns kvar på tallrikarna efter festen lämnas som offergåvor vid ytterdörren över natten.

Hur firar man Samhain idag?

Det finns många sätt att fira eller uppmärksamma Samhain idag. Du kan reflektera över året som har gått och sätta upp nya mål för det kommande året. Du kan ta hand om en avliden familjemedlems eller väns grav. Det kan också vara en bra idé att ge sig ut i naturen och uppskatta säsongens livfulla färger och nya dofter. Samhain anses vanligtvis vara en bra tid att kommunicera med de döda och för spådomar. Wiccans hedrar ofta släktingar och vänner som inte längre är med oss. 

En enkel ritual du kan utföra under Samhain är att skriva ner saker på ett papper som du vill släppa taget om. Det kan handla om att släppa gamla vanor eller oönskade tankar. Kanske har du en fiende du är redo att släppa taget om? Pappersbiten kan sedan brännas upp. På så sätt ger du plats för nya vanor, tankar och känslor under det kommande året.

Symboler och erbjudanden

Inom den wiccaniska religionen är det väldigt vanligt att man har ett altare hemma som man dekorerar med färger, mat, dryck och rökelse passande till högtiden. Innan Samhain kan du dekorera med ljus i gult, orange, svart, rött, guld och silver. Maten på altaret ska helst vara mat som är i säsong: äpplen, majs, pumpa, päron, bröd och nötter är bara några exempel på vad som passar. Dryck kan vara vin, cider eller vatten. När Wiccans dekorerar sitt altare för Samhain är det också mycket vanligt att använda fotografier av avlidna familjemedlemmar och vänner.

Kolla in Pagan-samlingen för att hitta dekorationer till ditt altare. Kollektionen hittar du här. Om du inte hittar det du letar efter kan du beställa en beställning. Begär din beställning här.

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.