Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Wiccas framtid är ljus: En bloggartikel om hur jag ser på paganism och Wicca i framtiden

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

6 minuters läsning

Introduktion

Jag tror att Wiccas framtid är ljus. Den har växt exponentiellt under de senaste fyra decennierna, och den kommer att fortsätta att växa som en viktig kraft i världen. Moderna wiccaner, häxor och hedningar är mycket mer öppna om sina metoder än de var för 60 år sedan, men det finns fortfarande många missuppfattningar om dem. Sanningen är att Wicca verkligen inte är ond, som vissa vill få dig att tro. Det är bara en annan religion baserad på uråldriga traditioner från länge sedan – och många av dessa traditioner har gått i arv från generation till generation muntligen genom berättelser eller sång snarare än nedskrivna som skrifterna som andra religioner har gjort (som kristendomen). Jag vill klargöra ett par andra saker om Wicca också innan vi dyker in på Wiccas framtid:

Wicca är en religion av tillväxt och förändring.

Wicca är en religion för tillväxt och förändring. Det är inte statiskt, utan det förändras och utvecklas hela tiden. Wicca omfamnar tanken att naturen ständigt förändras – och det borde även religionen själv.

Wicca är inte en dogmatisk religion; det finns inga strikta regler eller fastställda övertygelser du måste följa för att kalla dig wiccan eller nyhednisk. Detta innebär att allt eftersom tiden går kommer nya idéer att börja dyka upp i Wicca-samhällen när människor upptäcker nya sätt att utöva sin tro genom experiment och upptäckter över tid (liksom andra religioner).

Wicca är inte ond.

Wicca är ingen ond religion. Wiccans tror inte på Satan eller helvetet. De tror inte heller på en himmel de kan komma till efter döden. Istället tror de att när vi dör återvänder våra själar till jorden tills det är deras tid att återfödas igen som en annan person eller varelse. Wicca är inte djävulsdyrkan. Det finns inget som heter Satan eller Lucifer i Wicca. Istället finns det bara en Gud och en Gudinna (och ibland fler gudar som vi kallar på i vissa ritualer eller sabbater). Wiccans tror att både guden och gudinnan är närvarande i allt och kraften hos dessa gudar kan anropas när det behövs.

Wicca är inte heller en sekt! Ordet "kult" används ofta idag för att beskriva vilken grupp som helst med övertygelser som skiljer sig från populära åsikter eller religiösa grupper som är kontroversiella eftersom de är nya eller skiljer sig från andra religioner (som Scientologi). Medan vissa wiccaner kanske anser sig vara del av en liten "kult" på grund av deras nära vänskap med andra inblandade i hedendom/wicca, betyder det inte att de tillber Satan eller utför onda ritualer som att offra djur eller att dricka blod! Dessa sedvänjor är strängt förbjudna av wicca-traditioner – eller någon annan typ av hednisk sedvänja för den delen – eftersom de går emot vår kärntro på kärlek och respekt för naturen; något alla borde utöva oavsett religion!

Wicca är inte bara för kvinnor.

Män kan också vara wiccaner, men alla män är inte wiccaner...

Wicca är inte en religion som bara kvinnor utövar, eller ens en som främst utövas av kvinnor. Medan många Wiccaner är kvinnor, finns det också män som utövar Wicca och identifierar sig som Wiccaner. Många antar felaktigt att alla häxor är kvinnor, men detta är inte alls sant! Det finns ingen regel som säger att du måste vara född som kvinna för att kunna förklara dig som Wiccan; du behöver bara viljan och kunskapen om hur man gör det. Att vara Wiccan har ingenting att göra med din könsidentitet eller sexualitet - det har allt att göra med din ande och hur sammankopplad du känner med dig själv, naturen och de omkring dig. Det viktiga här är att vi alla inte antar saker om varandra utifrån samhälleliga stereotyper om könsroller.

Pagan sun cross solar cross solhjul

Utövandet av hedendom blir mer acceptabelt.

Det finns många olika typer av hedendom; vissa människor kallar sig "häxor" medan andra identifierar sig som "druider" eller "shamaner". Wicca växte fram ur ett intresse för magi och natur; vissa människor började kalla sig wiccaner när de började utöva besvärjelser eller kommunicera med andar eller gudar istället för att gå till kyrkan (eller vad som helst). Med tiden blev Wicca en religion och några wiccaner bildade covens för att tillbe tillsammans. Oavsett om du utövar Wicca ensam eller med en coven, verkar det bli mer och mer socialt accepterat att tro på den behornade Guden och den trefaldiga gudinnan.

Det ockulta blir mer mainstream, särskilt online.

Du har säkert märkt att det ockulta och häxkonsten blir mer mainstream. Jag ser detta hända av två anledningar:

  • Sociala medier har gjort det lättare för människor att få kontakt med andra som delar liknande intressen, och de intressena inkluderar Wicca. Det är nu möjligt att hitta andra hedningar online, på flera plattformar som Twitter, Instagram, Pinterest och Reddit. Detta var inte så lätt innan sociala medier uppfanns (och är fortfarande inte möjligt i vissa länder där Facebook är förbjudet).
  • Media börjar skildra mer positiva bilder av wiccaner, häxor och hedningar som ett resultat av dessa nya kopplingar mellan människor med liknande övertygelse. Till exempel har många filmer som "The Craft" och "The Witches" ökat medvetenheten om häxkonst bland icke-hedningar genom att visa hur coolt det kan vara när någon använder magi istället för våld mot sina fiender! Och tv-program som "Charmed" visar oss hur systrar som använder magi tillsammans kan rädda världen från onda krafter som demoner eller vampyrer (jag går helt dit)! Hur coolt vore det om Netflix producerade en serie om hedendom, som försöker klara av vardagen med hjälp av lite magi, månens krafter och en och annan ritual? Åtminstone skulle jag sitta fast vid det där tv-programmet.

Traditionella wicca- och hedniska rörelser har tagit fart, särskilt på Internet.

När det kommer till Wicca har internet varit ett bra verktyg för Wicca-gemenskapen. Det finns tusentals webbplatser dedikerade till att hjälpa människor att lära sig mer om deras andlighet och tro. Dessa webbplatser erbjuder information om trollformler och trolldrycker, samt hur du kan få kontakt med andra hedningar i ditt område. Internet har också gjort det lättare för häxor som utövar traditionell wicca - eller hedendomsrörelser som druidism, Asatru och Heathenry - eftersom dessa religioner har vunnit popularitet under de senaste åren, delvis tack vare webbplatser som Facebook-grupper där medlemmar kan lägga upp evenemang relaterade speciellt inom det egna samhället.

Slutsats

Paganism är en religion av tillväxt och förändring. När samhället förändras, förändras också hedendomen. De övertygelser som Wiccans över hela världen delar med varandra har funnits i tusentals år, men det har aldrig varit så populärt som det är nu. Det ockulta blir mer mainstream, särskilt online. Traditionella wicca- och hedniska rörelser har tagit fart, särskilt på internet, med många människor som upptäcker sin andlighet genom bloggar eller Facebook-grupper – jag fick själv reda på häxkonst genom att läsa om det på nätet!

Om du är intresserad av att lära dig mer om denna fascinerande religion rekommenderar jag att du börjar med lite grundforskning online: försök att söka efter resurser som "Wicca FAQ" eller "Wicca 101" som ger dig bra bakgrundsinformation om vad det innebär att vara en hednisk idag. Jag är mer än intresserad av att diskutera saken vidare så lämna gärna en kommentar om dina tankar om Wiccas framtid!

Trippel gudinna månhänge för wiccaner och hedningar

Visa upp din Wiccan-stolthet samtidigt som du stöttar en småföretagare! I denna kollektion hittar du alla Lufolks handsmidda smycken inspirerade av uråldrig magi, mystik och månens underbara krafter.

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.