Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Troll: Hjälpsamma grannar eller fruktade kidnappande, barn-bytande monster?

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

5 min läsning

Introduktion

I århundraden har berättelser om troll fångat fantasin hos människor i de djupa, skandinaviska skogarna. Dessa mytologiska varelser skildras som allt från hjälpsamma grannar till monstruösa varelser som fångar dig inne i deras bergshem. I det här inlägget kommer vi att fördjupa oss i trollens historia och folklore, och undersöka de olika berättelserna och traditionerna som har format vår förståelse av dessa varelser. Är troll att lita på, eller ska vi akta oss för deras ryktade barnbyte? Läs vidare för att ta reda på det.

Detta är den första i en serie artiklar som jag skriver om skandinaviska "väsen" (svenskt ord för övernaturliga varelser eller vaesen).

Folklore, folksagor och talesätt

Skandinavisk folklore hänvisar till de traditionella berättelserna och föreställningarna om de människor som bor i Skandinavien. Dessa berättelser förs vidare genom generationer genom att berättas muntligt eller skriftligt, ofta med övernaturliga element. De skandinaviska länderna delar en rik historia som innehåller berättelser om troll, jättar, tomtar och mycket mer.

En folksaga har ofta en livsläxa, men den behöver inte innehålla någon. Berättelsen kan berättas genom olika former av berättande (sagor, fabler) samt samtal. Folktroen är också gömd i gamla talesätt. I Sverige har vi ett talesätt som ungefär motsvarar engelskan "speak of the devil". Den svenska alternativversionen lyder: "Talar man om trollen står det i farstun" — eller när det översätts till engelska blir det "När du pratar om troll, de är i entréhallen". Det betyder i princip att om du pratar om något (eller någon), så kommer de att dyka upp.

Läs vidare så får vi se om det dyker upp ett troll! Är du redo?

Troll besitter kunskap om magi

De skandinaviska länderna har många berättelser och beskrivningar av troll. Eftersom berättelserna har gått i arv i generationer är det kanske inte förvånande att berättelser kan förändras över tid eller skilja sig från region till region.

Det är dock konstigt att källor inte ens kan komma överens om trollens utseende. Vissa hävdar att de är fula varelser som liknar det vi kallar troll idag; andra tror att troll ser nästan identiska ut med människor förutom att de har någon liten detalj som sticker ut som olika. Kanske berättelserna om trolls formskiftande förmåga förklarar deras inkonsekvenser. Troll kan förvandla sig till att se ut precis som vem som helst, inklusive din fästman eller till och med dig själv. De kan till och med förvandlas till föremål, som en sten eller ett garnnystan för att lura människor.

De kan också använda sina krafter för att förändra människors uppfattningar. Trollen, som ibland vill lägga sitt guld i solljuset så att det behåller sin glans, kan skapa illusioner så att guldet ser ut som spindelväv i människors ögon — och det finns många historier om människor som besöker fantastiska trollhallar. Väggarna är klädda i guld och möblerna är utsökta. Maten är helt enkelt utsökt. Om besökaren däremot nämner Guds namn, försvinner illusionen. Det som tidigare var en stor hall är nu bara damm – och det är allt som finns.

Trolls vardag

Troll avbildades på olika sätt i olika berättelser och traditioner. Hos vissa levde de långt från det mänskliga samhället – i skogar eller berg; andra berättelser sa att troll bodde under jorden. Ytterligare andra föreslog att troll kunde hittas bland oss, och till och med handla tjänster med människor, som vilken vänlig granne som helst skulle göra. Troll lever sina liv väldigt likt människor. De uppfostrar sina barn, de gifter sig, håller begravningar och arbetar på fälten. Troll var särskilt skickliga vävare och nålkvinnor. Deras skapelser, gjorda med magi och ömtåliga sömmar, vann beundran hos människor som i vissa berättelser ofta bytte varor med dem. Troll sades också ibland hjälpa till på mänskliga gårdar: deras styrka är överlägsen människors.

Troll kan få människor att bli livrädda

Men visst finns det otaliga historier om troll som är elaka, onda och som gör en massa bus. Många berättelser i svensk folktro handlar om att människor förs bort i fjällen av troll (svenska ordet är "bergtagen"). Folkloren varnar kvinnor att akta sig för snygga främlingar, eftersom de kan vara förklädda troll. I allmänhet sades det att människor som mötte omvälvningar i sina liv – som äktenskap – var mest sårbara för trollens makt. Det fanns också en stor risk att de skulle kidnappa odöpta barn, eftersom de ännu inte var under Guds skydd. Om ett troll vet ditt namn, får det makt över dig. Det var därför det var brukligt att hålla ett barns avsedda namn hemligt fram till dopet – om trollet fick reda på dess riktiga namn innan dess, kunde barnet vara i fara.

Om du var pigg så fanns det mer än ett sätt att skydda dig själv eller bli frälst. Ett tillvägagångssätt hade varit att använda kristna uttryck (välsignelser), rent stål eller eld mot trollet. Människor i byn kunde låta kyrkklockorna ringa högt tills trollet släppte den som blivit livrädd, eller så kunde en präst stå utanför och läsa högt ur skriften. Det var dock inte säkert att du skulle komma ur upplevelsen intakt. Många berättelser vittnar om människor som har tagits upp i bergen och tappat förståndet eller blivit galna till följd av en sådan exponering.

Idag tror man att uttrycket bortsjälade myntades som ett sätt att förklara psykisk ohälsa när det inte kunde förklaras på annat sätt på grund av bristande medicinsk kunskap. Folk brukade också tro att byten var bebisar som hade stulits av troll och ersatts med sin egen avkomma. Vi förstår nu denna förklaring som ett försök att redogöra för fosterskador eller ovanliga fysiska egenskaper hos spädbarn.

Slutsats

Sammanfattningsvis är troll en mystisk och fascinerande del av skandinavisk folklore, med en lång historia av historier och traditioner kring dem. Även om de ofta avbildas som busiga eller illvilliga varelser, finns det också många berättelser som framställer dem i ett mer positivt ljus, som hjälpsamma grannar eller skickliga hantverkare. Troll sägs ha magiska krafter, inklusive förmågan att förändra formen och skapa illusioner, och de skildras ofta som att de lever sina liv ungefär som människor, med sina egna familjer och samhällen. Men troll är också förknippade med mörkare berättelser, som kidnappningen och barnbyten som har gett dem ett rykte som skräckinjagande monster. Som vi har sett är troll i skandinavisk folklore komplexa och mångfacetterade varelser, och deras skildring varierar mycket beroende på den specifika historien eller traditionen. Oavsett deras skildring förblir troll en bestående och älskad del av skandinavisk folklore.

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.