Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Hur du väljer den bästa kniven för dig

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

7 minuters läsning

Introduktion

Att välja rätt kniv är viktigt, oavsett om du är erfaren eller precis har börjat. Att välja ett blad som är för litet kan vara frustrerande, medan att köpa ett som är för stort kanske inte ger dig tillräckligt med kontroll. Passa på att få en kniv skräddarsydd för dig och dina behov!

Så hur vet du vilken storlek och form på kniven som är bäst för dina behov? Du bör överväga flera saker innan du fattar ett beslut:

 • Syfte: Vad använder du den till?
 • Typ av blad: Hur lång och vilken form på bladet? Dekorationer eller mönstersvetsade?
 • Typ av tang: Full, dold eller genom tang?
 • Handtagsdesign och material: Komfort och handtagslängd? Vakt och/eller knöl? Dekoration och utseende? Något föredraget material?
 • Pris: Traditionellt tillverkat? Det bästa värdet för mina pengar? Vill jag investera i min kniv som jag kommer att ha under en livstid och till och med gå vidare till nästa generation eller vill jag välja billigare modeller?

Om du har några frågor om eller funderingar kring designprocessen hjälper jag alltid gärna till!

laminerad sloyd kniv

Den här kniven fick ett laminerat blad med en genomgående tång.

Vilken typ av metall ska en kniv vara gjord av?

Jag smider huvudsakligen 3 olika typer av blad: Monostål, laminerat (san-mai) eller mönstersvetsade (damaskus). Du vill förmodligen veta skillnaden mellan monostål, laminerade blad och mönstersvetsade.

 • Monostål innebär att hela bladet är tillverkat av en metall.
 • Laminerat betyder att det finns mer än en sorts metall i bladet, vanligtvis 3 lager: Milt stål med en hög kolstålkärna.
 • Mönstersvetsade blad är gjorda av 2 olika typer av stål eller fler. De olika typerna av stål smidsvetsas till ett stycke som sedan viks flera gånger så att det skapar lager. Efter att bladet är smidd kommer det att etsas i syra och varje metall i bladet kommer att reagera olika på syran. Detta kommer att skapa ett mönster eftersom lagren kommer att ha olika färger. Det finns ingen gräns för hur många lager, det kan vara 2 eller 2 miljoner. Men det "normala" intervallet är 60-180 lager.

Eftersom monostålknivar och mönstersvetsade knivar är gjorda av kolstål, som är hårdare än mjukt stål, kan det vara svårare att slipa än ett laminerat blad. Laminerade blad har en kärna av högkolstål och ett lager av mjukare metall på utsidan, vilket gör dem tuffa, starka och lättare att behålla skärpan än de andra två alternativen. De laminerade bladen är också mer traditionella eftersom det var så alla verktyg tillverkades fram till modern tid.

Vad betyder de olika "full tang", "hidden tang" och "hidden through tang"?

Ett blad kommer också att behöva en tång för att montera handtaget på. Det finns huvudsakligen tre olika typer, full-, hidden- och hidden through tang. Full tang sträcker sig hela längden av greppdelen av ett handtag. Handtaget eller "vågen" fästs med nitar. Hidden Tang har stålet inbäddat i handtagsmaterialet och allt du ser är själva handtaget. Denna konstruktion kräver ofta att handtaget limmas på för att säkerställa att det inte lossnar under användning. Hidden Through Tang är samma sak som hidden tang men går genom handtaget och pommeln också och kan nitas i slutet så inget lim behövs. Fördelen med att inte använda lim som fäste är att handtaget kan bytas ut.

 • Full tang: Stark men lite tyngre
 • Hidden tang: Lätt och mer prisvärd men limmad
 • Dold genom tang: Lätt, stark, traditionell men för vissa handtagsmaterial kan denna tang vara tidskrävande.

laminerad utomhuskniv med full tang

Den här kniven fick ett laminerat blad med full tang

Vilken bladform ska jag välja för min kniv?

Bladformen avgör hur kniven presterar och vad den bäst används till. Bladets former kan variera dramatiskt från en typ av kniv till en annan och det gör även tjockleken – vissa blad är mycket tunna, medan andra är tjocka och robusta. Spetsen kan vara rak eller fällbar. Skäreggen och fasningen ser också olika ut från kniv till kniv beroende på användning.

Även om det inte finns någon enskild perfekt kniv som passar alla behov perfekt (i själva verket tror jag att detta skulle vara omöjligt), finns det några allmänna regler vi kan följa när vi väljer mellan flera alternativ:

 • För lättare och precisionsarbete kan ett tunt och smalare blad vara mer användbart
 • För tyngre (hackning och batongning) kan ett tjockare blad vara att föredra
 • Träsnidare kanske föredrar en rakare kant.
 • Drop Point-bladet är ett populärt val för många jakt- och EDC-knivar.

Hur viktig är egggeometrin för knivar?

"Egggeometri" syftar på formen på knivens skäregg. Beroende på hur den är färdig kan en kant vara rak eller krökt, tjock eller tunn och ha en eller flera avfasningar.

Det första som kan komma att tänka på när du tänker på kantgeometri är skärpa - och det här är verkligen viktigt. Men det finns andra faktorer som påverkar hur väl din kniv fungerar för dig:

 • Kanthållning – hur länge bladet förblir vasst innan det behöver slipas om
 • Mängden kraft som krävs när du använder den.

Kantstabilitet – förmågan att hålla eggen i kontakt med skärytan medan du skär utan att böja eller rulla iväg.

Ju spetsigare vinkeln är, desto lättare är det för din kniv att skära igenom. Detta innebär dock också att du måste vara mer försiktig med hur mycket tryck du använder när du skär eftersom en spetsig egg inte är lika hållbar som en brantare. En brantare vinkel förblir skarp längre och kan ta en tyngre användning men skär inte lika bra.

Även om modernt stål är bra kan vi inte ha båda. Svaret på denna fråga beror på vad kniven ska användas till.

Det finns främst två olika fasade galler som kommer att påverka retentionen och stabiliteten: Konvex slipning eller scandi (platt) slipning. Convex är starkare men skär inte lika bra som en skandinavisk slipning. För en hugg yxa brukar jag göra en konvex egg medan jag på en skärkniv gör en scandi-slip som ger mer stabilitet och skär bättre.

Kantvinkel är också viktig. Det finns inga regler som måste följas strikt men en guide är:

 • Mat: 15-20 grader
 • Träslöjd: 22-27 grader
 • Hackning: 30 + grader

En kniv kan ha en eller flera fasar. Det vanligaste idag är två fasar. Men ibland föredras bara en, dragkniven är ett exempel. I andra fall, låt oss säga en bushcraftkniv, som ska vara tuff och ha en tjock rygg, men för att spara lite vikt kan vi till exempel göra fler fyra fasar.

mönstersvetsad kniv

Denna kniv har ett mönstersvetsat blad (128 lager) och en dold tång

Spelar HRC (Rockwell hårdhet) någon roll för knivar? Hur är det med tangen, logotypen, hylsan och skyddet?

HRC är ett mått på hur hårt stålet kommer att vara, vilket betyder att det kan avgöra hur länge din egg kommer att hålla. Det vanliga intervallet för HRC är 58-62, men det finns olika åsikter om detta ämne och vissa människor föredrar mycket högre eller lägre siffror. I allmänhet, om du vill att din kniv ska överleva så länge som möjligt, bör du hålla den i intervallet 58-62. En kniv med hög HRC är hårdare och förblir vassare längre men är mer benägna att flisa och svårare att slipa. Ett mjukare blad är tuffare men behöver slipas oftare.

Kom ihåg att tänka på användningen av din kniv innan du köper den.

Om du vill vara säker på att din kniv gör vad du behöver den för, se till att du vet exakt varför du köper en i första hand. Det är lätt att fastna i spänningen att hitta en ny hobby eller intresse och börja köpa alla typer av redskap utan att ha någon aning om vad det är till för.

Vilken är en bra storlek på bladet för vilken uppgift du än planerar att använda den till? Hur ska jag använda kniven och finns det andra detaljer jag vill anpassa?

Eftersom allt görs från grunden fick du möjlighet att skräddarsy och få kniven precis som du vill ha den. Och om du vill ha råd i designprocessen finns jag här för att hjälpa dig! Kontakta mig bara här .

Några exempel på hur jag brukar tänka när jag designar en kniv:

 • Träsniderikniv: Träsnideriknivar måste vara vassa och kommer att slipas ofta så att ett laminerat blad är bra. Dold eller dold genom tang eftersom den används för relativt lätta uppgifter. Ett smalt, ganska tunt och ganska rakt blad med scandi slip för optimal kontroll.
 • Bushcraft-kniv: Kommer att användas i tungt arbete så ett laminerat, drop point blad med en genomgående eller full tang. Men om det ska användas med ett brandstål behövs ett monostål. Ett mönstersvetsat blad kan ha en fördel eftersom de flera lagren skapar ett "mikrosågblad" vid kanten som kan vara bra för en utomhuskniv. En konvex slipning och lite tjockare blad för att få den att sticka ut vid tung användning. Ett skydd på handtaget kan vara en bra idé för säkerheten.
 • Rituell kniv: Förutom att den är användbar kan den här kniven också vara en dekor så ett mönstersvetsat blad ger lite extra. Lätt användning så att en skandinavisk slipning med låg vinkel med dold tang blir bra
 • Kökskniv: Detta är också både praktiskt och en inredning så ett mönstersvetsat blad kommer att passa kökskniven bra. Om det bara är för praktiskt bruk, kommer ett mono- eller laminerat blad att fungera lika bra. lätt användning för det mesta så en dold tang. Bladet kan också vara lite hårdare på denna. Form och geometri varierar beroende på användning.
Begär din skräddarsydda kniv här.

  mono steel bowie

  Den här kniven har ett monostålblad och en dold tång.

  Slutsats

  Vi hoppas att den här guiden har gett dig en bättre uppfattning om vad du ska leta efter när du köper en kniv. Varje val kommer vanligtvis med ett för- eller nackdel, och det finns ingen "one fits all"-kniv. Men vi har lyft fram några av de saker du kanske vill tänka på när du designar och beställer den kniv du behöver. Och om du behöver hjälp kan du kontakta mig så hjälper jag dig.

  Tillbaka till blogg

  Are you worried about losing the wisdom of past generations?

  Letting historical traditions fade into obscurity.

  We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.