Smideskurser

Är du intresserad av att lära dig traditionellt järnsmide? Letar du efter en unik och spännande present, eller kanske en aktivitet att göra med jobbet eller tillsammans med din partner? Jag håller smideskurser, både för nybörjare och för dig som har lite mer erfarenhet av att smida i järn. Varmt välkommen till min smedja i Gästrike-Hammarby!

Nybörjarkurs i järnsmide

Du kan delta på en smideskurs hos Lufolk, oavsett om du har kunskaper sen tidigare eller om du är en nyfiken nybörjare. 

På denna kurs kommer du att lära dig 10 av de vanligaste teknikerna inom traditionellt järnsmide, bland annat: uträckning, stukning, klyvning och hålslagning. Du kommer att smida flera föremål som du kommer att få ta med dig hem: smörkniv, krok, spik och ljusstake.

Datum och pris

Datum hösten 2023: 

Tillfälle 2: 14-15 oktober (fåtal platser kvar.)

Tillfälle 3: 11-12 november *Fullbokat*

Pris: 2800 kr för två heldagar (kl 9-17). Lättare fika finns på för- och eftermiddag. Ta med egen lunch. Betalning sker senast 1 vecka innan kurstillfället startar.

Praktiska detaljer samt anmälan

Adressen till smedjan är:

Skommarstensvägen 7

812 41 Gästrike-hammarby

Du behöver bära oömma kläder. Skyddsutrustning i form av glasögon, hörselkåpor finns i smedjan. Kursen passar för dig som är 13 år och äldre. Mikro finns i lokalen. Varje kurstillfälle kommer ha maximalt 4 deltagare. Du kommer ha ditt eget städ under kursen, men ni kommer dela på ässjan (elden) två och två. 

Anmälan sker genom att du fyller i formuläret nedan. Ange dina kontaktuppgifter samt vilka datum du vill delta på kursen. Observera att datumen är preliminära, då minst 3 deltagare måste anmäla sig per kurstillfälle. 

Vill du prova att smida ett specifikt föremål, eller lära dig en särskild metod inom järnsmide?

Är du intresserad av att smida något specifikt, till exempel en kniv, yxa eller ett smycke är du varmt välkommen att höra av dig genom formuläret nedan. Det finns möjlighet att skräddarsy ett kurstillfälle specifikt till dina, eller era, behov! En passande aktivitet för t.ex födelsedagsfirande eller svensexa/möhippa. Kontakta mig för prisförslag.

Om kursansvarig, Philip Lufolk

Jag har ägnat mig åt järnsmide i över 12 år.  2020 erhöll jag gesällbrev i konstsmide. Jag smider smycken, bruksföremål och verktyg åt människor över hela jorden. Jag har erfarenhet av att hålla i kurser, både för vuxna och för barn. Läs mer om mig och hur jag började smida här!

Recensioner av tidigare kursdeltagare

"Detta kan jag varmt rekommendera. En fantastisk introduktion i järnsmide, med en otroligt pedagogisk och kunnig ung man. Philip Lufolks djupa kunskaper i järnets hemligheter, tillsammans med ett stort intresse för den fornnordiska kulturen, genererar en smideskurs som jag aldrig kommer att glömma. Tack Philip för att du delar med dig av din kunskap." /Micke T

"Det var jättekul att vara där och lära sig en massa saker. Philip var en väldigt bra lärare och lärde mig väldigt mycket om smide. Jag var Philips lärling i 2 dagar och lärde mig göra ringar, halsband m.m. Jag tyckte det var väldigt roligt och lärorikt att vara där!" /Robin L, 13 år