Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Ett mysterium: Vad gör Vikingasköldarna så intressanta?

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

3 minuter läst

Introduktion

Välkommen till den fascinerande världen av vikingasköldar, där konst och krig förenas sömlöst. Dessa ikoniska symboler för nordisk kultur skyddade inte bara de orädda vikingakrigarna i strid utan visade också upp deras hantverk och konstnärliga skicklighet.

Designen av vikingasköldar

Vikingaskölden är en ikonisk symbol för nordisk kultur och krigföring. Med sin distinkta runda form och intrikata design är det inte konstigt att vikingasköldar har fångat fantasin hos både historiker, konstnärer och entusiaster.

Vikingar var kända för sina överlägsna skeppsbyggnadsfärdigheter, men deras sköldtillverkningsteknik var lika imponerande. Sköldarna tillverkades i stor skala och var en väsentlig del av vikingakrigföring.

Låt oss ta en närmare titt på designen av vikingasköldar:

Rund form

En av de mest kända egenskaperna hos vikingasköldar är deras cirkulära form. Denna design valdes av praktiska skäl - den gjorde att skölden kunde täcka mer av krigarens kropp och skydda dem från topp till tå. Den cirkulära formen gjorde det också lättare att manövrera i strid, eftersom krigaren snabbt kunde svänga skölden för att blockera inkommande attacker från vilken riktning som helst.

Det är troligt att sköldar målades och dekorerades. Några av de överlevande fragmenten tyder på att de var det.

Storleksvariationer

En annan intressant aspekt av vikingasköldar är variationen av storlekar de kom i. Medan standardstorleken var cirka 80 cm i diameter, var vissa sköldar cirka 70 cm, medan andra var så stora som 1 m i diameter. Storleken på skölden skulle ofta bero på krigarens preferenser och stridsstil. Det är troligt att tjockleken (vikten) varierade beroende på krigare. Det verkar som om de flesta sköldar var 6-12 mm tjocka. Tjockare i mitten och tunnare på kanten för att spara vikt. En tunn, oövertäckt sköld kan väga runt 5 kg

Material som används

Vikingasköldar tillverkades av olika material, inklusive trä, läder och järn. Träkärnan gjordes av plankor, eftersom det är ovanligt att hitta sköldar där träet inte är borta, kan det vara svårt att få en tydlig bild av det specifika träet som används. Tall är vanlig i Skandinavien och den växer rakt och är relativt lätt och hållbar. Men skogen som användes varierade förmodligen beroende på plats. Träet ristades och formades för att passa önskad storlek och form. Skölden kunde vara täckt av djurskinn för att göra den mer hållbar, och ofta förstärkt med en järn- eller läderkant.

The Shield Boss

Sköldbossen var ett utmärkande drag för vikingasköldar. Det var en upphöjd, cirkulär klump placerad i sköldens mitt, smidd av järn. Dess syfte var att skydda krigarens hand och ge en balanspunkt för skölden. En typisk boss är 150 mm i diameter och 3-5 mm tjock. Vid arkeologiska utgrävningar är det oftast sköldbossen som finns i sköldar.

Avslutande uttalande

Utformningen av vikingasköldar är ett bevis på den nordiska kulturens uppfinningsrikedom och kreativitet. Från den runda formen till de invecklade mönstren och designerna var varje sköld ett konstverk som också tjänade ett praktiskt syfte. När vi fortsätter att studera och uppskatta vikingahistoria kan vi inte låta bli att undra - vilka andra hemligheter och skatter ligger och väntar på att bli upptäckta?

Slutsats

Vikingaskölden är ett lysande exempel på hur funktion och skönhet kan samexistera i harmoni. Dessa mästerverk av nordiskt hantverk fungerade som både skyddande barriärer i strid och dukar för konstnärligt uttryck. Man kan bara föreställa sig vilka andra dolda pärlor som väntar på upptäckt i annalerna om vikingatrogen.

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.