Stuck with generic, mass-produced trinkets?

Unique people deserve something meaningful.

We hand-forges custom pieces that tell your story and connect you to history.

Don't get lost

Topp till tå: Vet vi verkligen vilka kläder vikingamän- och kvinnor bar?

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

8 minuters läsning

Introduktion

Ge dig ut på en resa genom tiden när vi utforskar vikingaklädernas spännande värld. Vikingarna, kända för sina omfattande resor och möten med nya kulturer, var skickliga hantverkare som gjorde sina plagg av naturmaterial som ull, linne och läder. De tog också stor hand om sin skötsel och sina kläder och använde dem som ett uttryck för rikedom och social status. Även om vår kunskap om vikingatidens kläder är fragmentarisk och i första hand härledd från arkeologiska utgrävningar, kan vi fortfarande få ihop en fascinerande bild av hur vikingadräkten såg ut. Följ med oss ​​när vi gräver in i världen av nordiska plagg, från herr- och damkläder till huvudbonader och skor, och upptäck de praktiska och stilfulla aspekterna av vikingamodet.

Vikingakläder: Vad vi vet hittills

Vikingarna tog stor hand om sin skötsel och kläder.

De var sjöfarare som reste mycket över haven och handlade i främmande länder. När de reste mötte de nya kulturer som kan ha påverkat och utvecklat den nordiska kulturen. Vikingarna var också skickliga hantverkare som tillverkade sina kläder av naturliga material som ull, linne och läder. Hampa och silke (sällsynt och dyrt) användes också, möjligen även nässlor.

Deras kläder används ofta för att visa rikedom och social status. Ju mer genomarbetade och dekorerade kläderna är, desto högre social status har bäraren. Material som siden och färger som blått visar rikedom, eftersom dessa var dyra att producera.

Det är sällan man hittar kläder i arkeologiska utgrävningar, det är ofta små fragment av kläderna som hittas. Trots den fragmentariska karaktären av vår kunskap om vikingatida kläder kan vi fortfarande få ihop en bild av hur vikingadräkten såg ut.

Värld av nordiska plagg

När det kommer till vikingatidens kläder är det viktigt att komma ihåg att vår kunskap om detta ämne är fragmentarisk, eftersom vikingafolket lämnade få bilder och lite i vägen för skriftliga beskrivningar av sina plagg. Som nämnts spelade kläder andra roller i det nordiska samhället utöver dess uppenbara utilitaristiska funktioner. Kläder kan också vara ett önskvärt byte i ett vikingatåg, tillsammans med ädelmetaller.

Intressant nog är komplexiteten i vikingaklädesmönster överraskande, med många bitar som behövde skäras ut ur tyget och sys ihop igen för att skapa kyrtillen eller övertunikan. Men när alla bitar lades ut gick väldigt lite tyg till spillo, vilket resulterade i ett plagg som inte binder eller begränsar rörelsen. Med allt detta i åtanke är det fascinerande att överväga hur mycket arbete som krävs för att producera kläder från vikingatiden. Ull, till exempel, var ett vanligt material, först lyfte och klippte fåren för att spinna tråden, väva tyget och slutligen klippa och sy plaggen, allt detta gjordes för hand.

De praktiska hänsynen till vikingatidens kläder är viktiga att tänka på. På vintern vill du ha långa och flytande plagg som hjälper till att hålla dig varm. Om du arbetar runt djur eller eld som brinner på golvet, se till att dina kläder inte fastnar på något sätt.

Som ni ser var vikingatidens kläder praktiska och ofta gjorda av material som fanns i området. Det kan också vara ett kärlekstecken för din man eller fru.

Det finns dock begränsningar med tillgängliga bevis; det mesta vi vet kommer från arkeologiska utgrävningar på olika platser i Skandinavien. Det betyder att vi inte alltid har tillräckligt med information för att dra korrekta slutsatser om hur människor klädde sig under denna period i historien.

En titt på Vikings herrkläder

Det vi vet idag är att vikingatida män bar en tunika som var åtsittande över bröstet med en bred kjol och sträckte sig ner precis ovanför knäna. Underkläder, närmast kroppen, är gjorda av linne och överrockar av ull. Tillsammans med byxor som kan vara antingen löst sittande eller åtsittande. Byxorna kan vara heltäckande eller knälånga i kombination med benlindor.

Beroende på väderförhållanden bärs ett extra ytterplagg av ull eller läder ovanpå, oklart hur de syddes men det finns teorier om kaftanliknande ytterplagg.

När vi reflekterar över vikingatidens kläder för män är det tydligt att även med begränsad information finns det mycket att lära och uppskatta om klädvalen i denna fascinerande kultur.

vikinga manskläder

Damkläder under vikingatiden

På vikingatiden bar kvinnor tunikor och kjolar, underkläder gjorda av linne och kläder gjorda av ull ovanpå. Tunikans längd är lite oklar men man kan tro att den varierar beroende på om den bars till jobbet eller fest. Det kan vara knälångt eller ner till anklarna, urringningen kan vara broderad med geometriska mönster. Samma med kjolen och hängselkjolen, längden varierade. Ett ytterplagg av ull eller läder användes vid behov.

viking kvinna klänning

Kläder för vikingabarn

Precis som sina föräldrar klädde vikingabarnen enkla och praktiska kläder som speglade deras sociala status. Unga flickor bar kjolar gjorda av linne och ull, som liknade deras mödrars klänningar. Kjolar var bekväma och lätta att bära, vilket gjorde dem idealiska för vardagsaktiviteter som att leka och hjälpa till med sysslor. Under tiden bar unga pojkar tunikor och byxor, som liknade deras fars kläder. Dessa plagg var också gjorda av linne och ull och designades för att hålla barn varma och skyddade under de kallare månaderna. Det är intressant att notera att typen och finheten hos kläderna som bärs av vikingabarn återspeglade deras föräldrars.

Även om vikingatida barnkläder kan verka enkla jämfört med dagens kläder, var de praktiska och passade väl till deras vardag.

I Vikingarnas fotspår: Skorhantverk och tekniker

Det är möjligt att de gjorde skor av björkbark och till och med tyg (ull med lädersula t.ex.), även om det inte finns några bevis för detta. Men dessa är billiga material och lätta att använda så varför inte? Men vad vi vet är att de gjorde skor av läder och av relativt tunt läder. Skon kan vara gjord av ett enda läderstycke eller så kallade "turn shoes" gjorda av flera delar som sys ihop. Skor gjorda av flera delar syddes med insidan utvänd först, och när de var klara vändes de ut och in, så att rätt sida och sömmen hamnade på insidan. Det är därför skor gjorda med denna teknik kallas för turskor. De designades för att vara funktionella, lätta, flexibla och lätta att reparera. Detta gjorde dem perfekta för långa resor. De gjorde skaftet på sina skor i allmänhet ganska lågt. Skaftet slutade vid ankeln eller precis ovanför.

Även om skorna var "enkla" tog de en ansträngning att göra och man ville inte slösa med material så det är troligt att folk gick barfota och bara bar skor när det behövdes. Under den kalla tiden på året bar de strumpor som var nålbundna med garn av ull.

En intressant notering om skomakaren, jag läste en gång en uträkning som går så här: En person använde cirka 6 par skor per år. En skicklig skomakare kunde slutföra 2 par skor per dag, vilket betyder att de kunde göra 600 skor per år om de var flitiga. Så det behövdes en skomakare för varje hundratal personer. Så i en stad som Birka med 700 hundra människor skulle det krävas 7 skomakare för att hålla alla människor med skor. Om vi ​​skulle använda samma skor idag skulle det behövas runt 10 000-20 000 skomakare bara för att göra skor åt stockholmarna (1 miljon människor). Det är såklart teoretiska siffror men det ger ändå en hint och en intressant tanke.

Kappor: Både praktiska och en symbol för prestige i det nordiska samhället

Kappor, liksom andra typer av kläder, tjänade ett praktiskt syfte att ge väderskydd, men de fungerade också som en visning av ens status. Ju högre kvalitet kappan var, desto mer prestigefylld ansågs den vara. Vikingarna använde finkvalitetsull, ibland fodrad med päls och dekorerad med band och broderier för sina skrytmantlar. För mer vardagskläder användes grövre ull, ofta med vävda tofsar av ull och djurhår för att skapa en yta som stöter bort regn.

Man tror att de flesta kappor var rektangulära, även om cirkulära mantlar också avbildas i viss vikingakonst. Kappor fästes vanligtvis ihop på ena axeln med en brosch, eller nål, eller knöts mitt fram med dekorerade band. Bilderna tyder på att kapporna inte var hellånga, men det är svårt att säga längden säkert eftersom ingen komplett vikingatidskappa har bevarats.

viking kvinna kläder

Peaked kepsar och sidenhuvudbonader: Viking huvudbonader

Män

I skildringar av män från vikingatiden är det vanligt att se dem bära spetsmössor. Dessa kepsar var troligen kilmössor, som syddes av flera triangulära bitar och kan ha dekorerats med band i botten. Vissa fynd tyder på att de också bar en annan stil av keps, som liknade en tomteluva. Kepsar syddes ibland av siden eller dekorerades med band och beslag. En kepsprydnad bars ofta på den hängande mössan.

Kvinnor

När det gäller skildringar av kvinnor från vikingatiden visas de vanligtvis som barhuvade med håret bundet i en knut. En annan tolkning tyder dock på att kvinnor kan ha burit en trasa lindad runt sina huvuden och knuten i nacken.

Även om band har hittats fastsydda på sidenrester från huvudbonader, är det oklart hur dessa huvudbonader såg ut eller om de helt enkelt var hårband. Tablettvävda band har också upptäckts, som troligen användes för att kanta en slöja eller täcka huvudet. Sidenkepsar har hittats och tillskrivits kvinnor, men eftersom det är lösfynd är det möjligt att det var manliga huvudbonader.

Man tror att både religion och miljö kan ha påverkat användningen av huvudbonader.

viking kvinna kläder

Bälten: Ett praktiskt och stilrent tillbehör

Vikingamännen bar bälten gjorda av läder, det är okänt om kvinnorna bar bälten. Vissa fynd tyder på att de bar ett bälte gjord av tyg (t.ex. tablettvävda bälten) men det finns inga fynd som tyder på att de hade läderbälten. Läderbältena var dock ofta dekorerade med bältesbeslag i brons som nitades längs bältet. Dessa beslag tjänade som extra utsmyckning.

Bälten var mer än bara ett modestatement - de var praktiska och fungerade som en förvaringslösning för att bära väsentliga föremål som en handväska eller liten väska, såväl som en kniv eller annat verktyg. Detta gjorde det möjligt för vikingar att hålla händerna fria, samtidigt som de hade lätt tillgång till sina tillhörigheter.

vikinga bälte

Slutsats

Under hela vår utforskning av vikingakläder är det uppenbart att dessa sjöfarande människor tillverkade plagg som var både snygga och funktionella, vilket speglade deras sociala status och de material som var tillgängliga för dem. Trots begränsningarna i vår kunskap på grund av bristen på överlevande plagg, har vi lyckats måla upp en levande bild av nordisk klädsel, som visar upp vikingatida hantverkares kreativitet och skicklighet. När vi reflekterar över klädvalen i denna fascinerande kultur, kan vi uppskatta vikingarnas uppfinningsrikedom och anpassningsförmåga, såväl som den bestående inverkan av deras stil på modernt mode. När du fortsätter att lära dig och utforska världen av vikingakläder, tänk på vikten av praktiskt, hantverk och de kulturella influenser som formade deras unika och fängslande klädsel.

 

Tillbaka till blogg

Are you worried about losing the wisdom of past generations?

Letting historical traditions fade into obscurity.

We want to keep the fire of tradition alive through handcrafted pieces that embody ancestral knowledge and carries your history for coming generations.