Too Busy Raiding to Read? Conquer Knowledge with Our Exclusive Podcast

Laminerad kniv

Observera att denna bloggartikel är skriven på engelska, och sedan översatt till svenska med Shopifys egna automatiska verktyg. Det gör att texten kan vara svår att förstå i denna översättning. Om du vill läsa originalinlägget istället finns den här

 

Laddade precis upp en video där jag smider en skärkniv där jag laminerar högkolhaltigt stål med mjukt stål och det här är ett väldigt gammalt sätt att tillverka verktyg. Varför använde smeder denna metod? Och jag skriver "använde" eftersom de flesta av dagens verktyg (knivar, mejslar, hammare etc.) är helt gjorda av högkolhaltigt stål.

Förr i tiden under järnåldern och fram till industrialiseringen krävdes det mycket ansträngning (mycket!) att tillverka järn och det var inte lätt att få hög kvalitet. Järn var en mycket dyr metall och för verktyg och vapen behövs också ett kolhaltigt stål som var tillverkat av järn men med några extra steg, så det betyder att det var ännu dyrare och krävde stor skicklighet för att producera bra kvalitet.

Och det är den främsta anledningen till att verktyg tillverkades med den här tekniken genom att placera högkolstålet endast där det behövs (hammarens yta eller kanten på skärverktyg t.ex.) och spara en del av det dyrare materialet . Men det finns andra proffs med denna metod också. Skärverktyg som är gjorda med denna teknik kommer att vara lättare att slipa eftersom det är mindre av materialet som härdas och slipstenen tar bort material enklare och snabbare jämfört med ett verktyg som helt är tillverkat i högkolstål. Vapen kan vara mer flexibla och hållbara, låt oss säga att en spricka dyker upp i ett svärd och eftersom den är gjord i lager istället för ett homogent högkolhaltigt stål kommer sprickan att stanna där lagret stannar. I ett homogent stål kommer sprickan att fortsätta och knäppa svärdet.

Smidessvetsning är en gammal teknik och kräver viss skicklighet att hantera, det är också ett extra steg som tar tid och eftersom tid är pengar undviks detta extra steg genom att göra det i allt kolstål i vår moderna värld.

I mitt arbete använder jag både det traditionella och det moderna sättet men personligen gillar jag det traditionella sättet bättre. Jag gillar utmaningar och jag tycker fortfarande att smidessvetsning är lite magisk så jag blir glad varje gång jag får chansen att göra lite gnistor i smedjan :)

 

Tillbaka till blogg